TRENDYOLDA NE SATILIR NASIL SATILIR

e-Ticaretin son yıllardaki parlayan yıldızı Trendyol pazaryeri tüm tüccarların, para kazanmak isteyenlerin, girişimcilerin, fiziki ticaret yapanları, üreticilerin kısaca satış yapmak isteyen herkesin gözdesi oldu. Peki, trendyolda ne satılır trendyolda nasıl nasıl satılır?

Pandemi sebebiyle insanları kalabalık işyerlerine yâda fiziki dükkanlara gitme isteği azaldığında; e-ticaretin payı oldukça yükselmiştir. Bu sebeple e-ticarette ne satılırı bilmek kadar nasıl satılır da önemlidir.

Açıkçası şimdiye kadar okuduklarınız, araştırdıklarınız, dinledikleriniz hep ne satılır konusunda oldu, nasıl satılır çok ama çok az anlatılmaktadır. Bunun sebebi belki sadece ürünün satacağı yanılgısı yâda bilgiyi paylaşanların genelde satıcı gurubunda olduğu için, pastadan pay kaptırmamak amacı olabilir. Biz tüm tecrübemiz ve içtenliğimizle ne satılır yanında nasıl satılırı da anlatacağız.

Kursiyerlerim dâhil tüm sohbet ortamlarında “ne satılır” konusu açıldığında ilk sorum şu oluyor; bir mecrada çok satılan ürün mü yoksa hiç satılmayan ürün mü? Evet bir ürün tutmuş ve çok satılıyor, bunu mu tercih edersiniz başka bir ürün var ama hiç satılmıyor, bunu mu tercih edersiniz? Kafanız karıştı ise okumaya devam edin.

Çok satılan ürün belli süre çok satılmaya devam eder, satış adedi her zaman yukarı giden bir konsept maalesef yoktur. Mutlaka pik noktasından sonra aşağıya doğru iner satış adetleri. İkincisi çok tercih edilen bir ürün için mutlaka büyük firmalar girişimde bulunur ve fiyat rekabetinde gücünü kullanarak pastadan en büyük payı alır, piyasa doyar sonra o büyük firma başka birçok satana doğru yelken aşar.

Az satılan bir ürün ise bakir alandır. Doğru şekilde işlendikten sonra çok satan sınırına kadar yani büyük firmaların keşfine kadar olan süreçte ekmeğini yersiniz. Bu ürün örnekleri daha çok özelleştirilmiş yâda özel ürün veya ihtiyaç ürünü kategorisindedir. Bu kategorileri de aşağıda anlatacağım. Aslında ürünün ne olduğu kadar nasıl satıldığı da önem kazanmaktadır. Ortada bir ürün var ise mutlaka işlevlidir ve alıcısı hazırdır. Bu alıcılara doğru şekilde doğru zamanda ulaşılırsa sonuçlar da verimli olacaktır.

Şimdi adım adım ne satılır konusuna bakalım;

TRENYOL DA NE SATILIR

Bu cevap sadece trendyol için değil tüm ticari yaşam için geçerlidir;

İhtiyaç ürünleri:

Pandeminin tüm dünyayı etkilediği süreçte maske dersek konu anlaşılır galiba. İhtiyaç ürünleri de kendi içinde ikiye ayrılır; günlük ihtiyaç (tuvalet kağıdı, sabun), spesifik ihtiyaç (maske). Bu tarz ürünler her zaman hazır müşteriye sahiptir.

 

Özelleştirilmiş ürün:

Tüm ürün kategorilerine uygulanacak özelleştirme işlemi sizi bir adım öne geçirecektir. Tuvalet kağıdı özelleştirilmiş hali, kokulu tuvalet kağıdı; maske, özelleştirilmiş hali baskılı maske gibi. Bu metot her ürünü uygulanabilir ve avantaj sağlar.

 

Tekel ürün:

Tekel ürün iki şekilde olur, satış yetkisi sadece size ait olan bir üründür yâda kendinize ait, patentli üründür. Rakip olmayacağı için doğru bir sunum ile çok güzel kazançlar elde edilir. Bu şekilde bir ürüne nasıl sahip olunurun karşılığı piyasa analizi artı müşteri psikolojisi sentezinden çıkar. Uzun bir konu olduğu için ayrı bir makalede yazacağım.

 

Karma ürün:

En risksiz ve sonuç alma ihtimali yüksek metottur. Mağazanıza 4-5 bin ürün eklersiniz. Bu ürünlerden yukarıda anlattığım her sınıfa ait konsept vardır ve mutlaka satılır. Avm tarzı mağazaya binlerce ürün eklemek, yüksek stok maliyeti olduğundan tavsiyemiz dropshipping sistemidir. Bu sistem ile toptancıların ürünlerini entegrasyon ile otomatik olarak mağazanıza ekler ve yine otomatik sistem sayesinde güncelleme yaparsınız. Ayrıntılı bilgi için dropgelir.com sitemizin ana sayfasındaki eğitimimizi inceleyebilirsiniz.

 

Fiyat rekabeti olan ürün:

Kısaca ve özetle ürünün fiyatını çok düşük tutmaktır. Bunu zarar etmeden sağlamanın tek yolu üretici olmaktır.

TRENDYOL DA NASIL SATILIR

Trendyol sattırır zaten diyorsanız yanıldınız; aşağıda anlatacağım şartlar sağlanmadıkça yüksek satışlar elde etmeniz mümkün olmaz. Ama satıyorum diyorsanız belki de satmanız gereken yani ürünün hak ettiği satış rakamının çok daha azını yapıyorsunuz.

Artık ne satılırdan nasıl satılıra bakma zamanı. Dünyanın en kaliteli ürününü en doğru fiyattan (ucuz fiyat her zaman avantaj değildir) satsanız bile doğru şekilde, doğru zamanda, doğru kişilere, doğru yerde sunmadıkça verim alamazsınız. Yani ürün işin bir kısmıdır ama önemli kısmı satışı bilmektir.

Piyasadaki birçok eğitim/makale/video bu tarz içerikleri çok sunmamaktadır. Yıllardır aldığımız satış pazarlama eğitimi bize üründen çok pazarlamanın etkili olduğunu anlattı/öğretti. Bu sebeple pazarlama taktiklerini bilmeden faaliyete atılmak sonu hüsrana sebep olur.

Doğru şekilde sunmak;

ürünün görselinden açıklamasına, özellik sıralamasına kadar bir çok bilgi bu sınıfa girer. Bir ürünün adını belirlemek bile başlı başına pazarlamadır.

Doğru kişilere sunmak;

hedef kitleyi doğru belirlemek ile verim alınır. Sadece kadınlara özel bir ürünün erkek kitleye göstermek gibi bir hata verimsizlik sebebidir. Trendyol gibi pazaryerleri bu işlevi otomatik yaparlar, geri planda sağladıkları bu hizmetler ile komisyon kesintisi almayı da hak görürler ki haklılar.

Doğru yerde sunmak;

ürünü güzel içerik güzel ama nerede satıyorsun. İntagram üzerinden cep telefonu satacağım diyemezsin, orada kitle ve alım potansiyeli farklıdır. Bu sebeple doğru yer cümlesinin karşılığı, trendyol, n11, hepsiburada gibi mecralardır. Satış başı kestikleri komisyon karşılığında ürünlerinizin ilk günden satış yapması için geri planda bir çok çalışma yaparlar.

Doğru fiyat ile sunmak;

ucuz satmak her zaman doğru sonuç vermez. Şimdi şöyle düşünün, birisi size 150 TL ye iphone 12 satmak istiyor, yâda 10 bin TL ye sıfır araç satmak istiyor. Çok uygun rakamlar olmasına rağmen almazsınız değil mi? Alanlar da olur ama onların almasından çok satanın marifeti vardır. J kısaca uygun fiyat değil doğru fiyat satışı artırır.

Konuyu bağlayacak olursak, ticaret tek aşamalı bir sistem değildir. Ürün, pazarlama, mecra, fiyat, müşteri psikolojisi gibi birçok konuyu içerir. Sadece özet sunduğumuz bu konuların yılların pazarlama eğitimcisi tecrübesi ile DropGelir eğitim setimizde anlattık. A dan Z ye sıfırdan en üst düzeye kadar e-Ticaretin anlatıldığı eğitimimizi www.dropgelir.com sitemizden inceleyebilirsiniz.

Sorularınız var ise de; whatsapp 0505 386 29 95 üzerinden rahatlıkla yazabilirsiniz.