ETİCARET NASIL YAPILIR

Para kazanmak yaşamımızı sürdürmenin ve ihtiyaçları temin etmenin ana şartıdır. Birçok ticaret metodu olmakla birlikte son yıllarda eticarete olan ilgi oldukça artmıştır. Birçok girişimci, tüccar, üretici eticaret yapmak istiyor lakin nereden başlayacağını bilemiyor. Bu yazımızda, eticaret nasıl yapılır, nerelerde yapılır, internette satış nasıl yapılır konularını adım adım anlatacağız.

 

ETİCARET NEDİR?

Elektronik ticaret anlamına gelen sistemin temelini internet oluşturur. Özetle internet üzerinden insanlara ulaşarak satış yapmaktır. Klasik ticarette etkileşim ve hizmet verme alanı belli bölgeye sıkışmış iken, internette tüm dünyaya ürün/hizmet sunmanız mümkündür.

İnternet ağına bağlı olmak, ürünlerinizi tüm dünyaya kısa yoldan ulaştırmak anlamına gelmemelidir. Eticaret yapmanın birçok yolu vardır ve doğru metotlar ile ilerlenmediği zaman verimsiz sonuçlar alınabilir. Bu sebeple başlamadan önce iyice doğru metodu/sistemi/yolu belirlemelidir.

 

ETİCARETİN AVANTAJLARI

ETicaretin en büyük avantajı, ulaşabileceğiniz kitlenin neredeyse sınırsız olmasıdır. İnternetin olduğu her alan sizin müşterilerinizi barındırır.

Maliyetlerin fiziksel mağaza açmaya göre çok ama çok uygun olması.

Birden fazla kanal ile satış yapabilirsin.

Müşterilerini artırmanın basit metotlar ile mümkün olması.

Elinde ürünün olmasa bile dropshipping metodu ile on binlerce ürünün satışını yapabilme.

Ödemeleri peşin alma. Kredi kartı ile alım yapıldığından ödeme direkt tahsil edilmektedir.

Tamamen otomatik satış yapabilirsin. Müşteriler ile tek tek ilgilenmen gerekmez.

Her kesimden herkes mağaza açabilir satış yapabilir.

Daha onlarca avantajdan bazıları yukarıdaki gibidir.

 

ETİCARET NASIL YAPILIR İNTERNETTE SATIŞ NASIL YAPILIR

Evet, eticaretin ne olduğunu anladık, avantajlarını da okuduk hadi başlayalım mı acaba?

En çok yapılan hata, internette ürünleri satacağım hemen bir site açalım o zaman diye atılmak…

Böyle yapınca, satışa hemen başlamanızın yüksek maliyetlere bağlı olduğu site satarlar, çok satılıyor diye deponuza ürünler doldurursunuz nasıl satacağınızı bilmeden çakılır, başlarsınız yarım yamalak olur satış olmaz. Kısaca olmaz da olmaz.

Her iş gibi eticarete atılmanın da doğru yolu vardır şimdi onlara bakalım.

Eğitim alın

Eğitim alın yani öğrenin mutlaka öğrenin, bende eğitim sunan biriyim ama eğitimimi alın demiyorum burayı yanlış anlamayın, video izleyin, işi yapan başarılı olanları dinleyin, araştırın, okuyun, bilin, öğrenin. Sıfır bilgi ile girerseniz pazara aldatılırsınız kaybedersiniz.

Benim hizmetim gibi birçok ücretli eğitim de var onlardan da faydalanabilirsiniz, kendi araştırmalarınızda konular parça parça olacaktır, eğitimde ise sıralı öğrenme imkânınız olur ama bir eticaret eğitimi için binlerce dolar vermeyin.

Risksiz başlayın yavaş ilerleyin

En önemli konulardan biridir yavaş yavaş ilerlemek. Bilmediğiniz bir mecraya girdiniz ve perdenin arkasında birçok durumla karşılaşacaksınız. Bu sebeple yüksek stok adetleri ile vs girmeyin. Yavaş yavaş ilerleyin öğrendikçe işinizi büyütün. Hatta tavsiyemiz stoksuz satış dediğimiz dropshipping sistemi ile başlayın. Sıfır stok maliyeti sıfır risk.

Tüm işleriniz legal olsun

Ticaret yapacaksınız ve bundan doğan bazı vergiler olacak. Ayrıca bazı mecralara mağaza açmak için resmi şartlar gerekir. Bunları tamamlamadan başlamayın. Özellikle faturasız işlem, resmi olmayan ikamet ile mağaza açmak gibi gayri resmi işlemler sizi ileride zora sokacaktır. Bu sebeple tüm işleriniz resmi ve legal olmalıdır.

Gaza gelmeyin

Yeni girişimcilerin en çok yanıldıkları nokta budur. İnternette milyarlarca müşteri var hemen ürün satalım. Birisi gelir der ki dolar kazan, diğeri gelir hemen eticarete girelim şu ürün güzel satıyor. Vs vs. bunları çok duysanız da lütfen inceleyin araştırın bilerek girin bu işe.

Özetle eticaret çok büyük bir alanı olan mecradır. Bilinçsiz bir giriş ile nakit ve zaman kaybedebilirsiniz.

 

ETİCARET NERELERDE YAPILIR

Evet, geldik işin en önemli kısımlarından birine. Satış yapacağıma ama nerede? Her mecranın kendine göre artıları eksileri var bunlar iyi değerlendirmek verimlilik açısından önemlidir.

Pazaryerleri

Türkiye ve dünyada e-ticaret payının en yüksek olduğu mecralardır. Ülkemizde; N11, Trendyol, Hepsiburada, Gittigidiyor, Amazon Türkiye, Çiçeksepeti, Aliexpress gibi yerlerdir. Buralarda mağaza açarak ürünlerinizi satmaya başlayabilirsiniz. Satışlarınızdan belli bir oranda komisyon kesilse de bu rakamlar, satış yaptırma potansiyelleri sayesinde çok yüksek kalmamaktadır.

Sosyal medya

Bu alanda ilk sıraları facebook alsa da son zamanlarda tahtını tamamen instagrama kaptırmıştır. Bu yerlerin mağaza açma özellikleri de sayesinde satış yapmanız ödeme almanız mümkün. Lakin pazaryerleri gibi hazır müşteri yerine reklam maliyetleri çıkacaktır.

Eticaret sitesi

Şirketinize ait açtığınız/açtırdığınız site üzerinden satış yapmaktır. Bu hizmeti veren birçok firma olsa da fiyatlar arasında uçukluktan dolayı başlangıçta yaptırılmasını tavsiye etmiyoruz. Ayrıca siteden satışın; markalaşma ve reklam dâhil birçok geri plan işlemleri sebebiyle de satışa ulaşmak çok kolay olmayacaktır.

 

ETİCARET MODELLERİ

Stoklu Ticaret

En klasik ticaretin internete taşınmasıdır. Hali hazırda ürünlerin var ise yâda ürün maliyetini karşılayacak durumda isen bu stokların önceki maddede anlattığımız mecralarda satışıdır. Yüksek stok maliyetleri sebebiyle güzel analiz yapılarak harekete geçilmeli dediğimiz metottur.

Stoksuz Ticaret

Dropshipping ismi ile de bilinen stoksuz ticaret, son zamanların en çok tercih edilen sistemidir. Toptancının ürünleri mağazalarına bir kod ile otomatik eklenir ve güncellenir. Sipariş gelince müşteri bilgileri toptancıya iletilir ve ürün direkt gönderim sağlanır. Bu sayede sıfır stok maliyeti ile on binlerce ürünü mağazanızda satışa açabilirsiniz.

Stoksuz ticaret toptancısı olmak

İşin zirvesidir, ürün portföyünüz geniş ise yada üreticiyseniz, kuracağınız bir sistem ile stoksuz ticaret yapan mağazalara ürün tedariği yapabilirsiniz. Bu sayede ürünleriniz aynı anda onlarca mağazada satışa sunulacaktır. Size düşen sadece paketleme yapıp gönderim sağlanmasıdır.

 

DropGelir e-Ticaret ve Dropshipping eğitimi hakkında bilgi

Kıymetli arkadaşlar, e-ticaret ile ilgili tüm aşamaları adım adım yazmaya çalıştım. Bu konuların tamamını içeren eğitim setimiz ile de hizmet vermekteyiz. Doğru şekilde başlamak ve kazanç elde etmek için gerekli tüm bilgileri 6 yıllık tecrübemiz ile harmanlayarak yazmış bulunmaktayız. Ayrıca piyasadaki tüm eğitimlerden faklı olarak, her aşamada sınırsız ücretsiz whatsapp desteği vermekteyiz.

İlla ki alın bilgisi değildir bu, biz doğru şekilde başlamanın yollarını anlattık, bizim eğitimi almasanız bile lütfen araştırın öğrenin sonra başlayın.