E-Ticarete yeni başlayan ve belli sermayesi olmayan birçok girişimci dropshipping yani stoksuz ticaret yolunu seçmektedir. Akla en çok takılan soru ise dropshipping kazandırır mı? Kesinlikle evet diyoruz sebebini de anlatıyoruz.

Dropshipping yani stoksuz ticaret ile ilgili ön bilgi sahibi olmak için buradaki makalemizi okuyabilirsiniz. Zaten bilginiz var ise yazımıza devam edelim.

Ticaretin en büyük maddi külfeti stok maliyetidir. Ayrıca doğru ürün portföyünü bulmakta satışları etkileyecektir.

Klasik ticaret yada eticarette kategori belirlenir ürün stokları depoda hazırlanır satışa sunulur. Öncelikle stok maliyetine bakalım. Diyelim ki ayakkabı satacaksınız. Rekabeti yüksek olan e-ticaret piyasasında 3-5 çeşidi ile giriş yapmak çok ta olumlu sonuç vermeyecektir. Minimum rakamlardan gidecek olursak, 250 çeşit ayakkabı satışa sunacağız.

Her ayakkabıda en az 4 numara olması gerekir. 250 x 4 = 1000 adet stok oldu. Her çeşitten de en az 2 stok bulunmalı ki satıldığında sıkıntı yaşanmasın 1000 x 2 = 2000 adet stok oldu. Yani minimum stok çeşidinde bile binlerce ürün almanız gerekir.

İkinci konu diyelim de aldınız ama her ürün hemen satılmıyor, belki de bir model 6 ay sonra satılacak belki de hiç satılmayacak. Bu ürün para bağladığınız ama deponuzda atıl durur hale gelecektir.

Dropshipping modelinde bakacak olursak; kendi mağazalarımda ortalama 30 bin adet ürün mevcut. Her üründen 3 adet stok bulunsa 30.000 x 3 = 90.000 adet stok eder. Ürünlerin ortalama 20 TL maliyete sahip olsa minimum rakamları yazıyorum 90.000 x 20 = 1.800.000 TL eder. Yani 1.800.000 tl tutarında ürünü sıfır maliyet ile satmaktayım.

Ayrıca bu ürünlerin hepsi satılmıyor doğal olarak, satılmayan ürünün maliyeti ise beni bağlamıyor.  5 yıldır 10 bin civarı satışım oldu ama ofisimde 1 adet bile stok mevcut değil.

Ayrıca ürün toptancı tarafından kargoya sizin adınıza veriliyor ve direkt müşteriye gönderiliyor. Bu sistem büyük avantajdır.

Peki, kazanç durumu nedir? Bu noktada doğru toptancı ile çalışma gerekliliği devreye girer. Yani kar marjı yüksek olan ürünleri satmak gerekir. Eğitim setimizde sunduğumuz toptancıların tamamından güzel gelirler elde edebilirsiniz. Kar marjı kendi ürününüzü satmaya göre düşük görünse de önünüzde sınırsız ürün seçeneğinin olduğu bir yapıya sahip olacaksınız.